Bodemleven

Ontwikkeling

Wat leeft er onder je voeten?

 Vraag je je wel eens af wat er eigenlijk allemaal in de bodem leeft ? en wat daar eigenlijk allemaal gebeurd? Graag nemen we je mee op een ontdekkingstocht.

Onder de microscoop

De wereld die je met het blote oog niet kunt zien maken we in deze workshop zichtbaar.

Wat voor micro beestjes leven er in de sloot? in een plas? of in de bodem? Je kunt ze buiten gaan halen en bekijken onder de microscoop. Op iedere microscoop zit een camera waarmee je de beestjes kunt vastleggen.

Hoe belangrijk is de bodem?

De bodem is de letterlijk de basis van het leven, een soort verzamelbak van grondstoffen en mineralen waar alle dieren en planten gebruik van kunnen maken, een grote voorraadkast onder je voeten.

Voor ons als mens is de bodem natuurlijk ook van groot belang,  bijvoorbeeld doordat onze groenten en fruit beter gedijen bij een gezonde bodem .

De bodem is zeker ook belangrijk in de klimaatadaptatie om water vast te houden en kan koolstof opslaan.

 

Alles is verbonden

Een gezonde bodem zit vol met leven.

Planten, dieren, schimmels en bacteriën. In een gezonde bodem is dit allemaal met elkaar verbonden. De afgestorven planten en dieren worden afgebroken en de mineralen en andere grondstoffen worden afgebroken en komen terug in de bodem .waar het weer voeding wordt voor andere organismen. Zo ontstaat een soort kringloop van leven. 

Ontwikkeling

Nematode 

Nematoden zijn een soort miniatuur wormpjes waar wel meer dan 25.000 verschillende soorten van bestaan. Ze zijn overal te vinden, in zoet water, in de bodem maar ook in zout water. het voedsel van de nematoden bestaat uit bacteriën, schimmels of eencellige beestjes. In 1 m2 bodem kunnen wel 1 miljoen van deze nematode leven.