Food Waste

Ontwikkeling

Foodwaste

We gooien hier in Nederland per persoon per jaar ongeveer 34 kilo prima eetbaar voedsel de prullenbak in, best zonde toch? En als je de hele keten bekijkt gaat het om tussen de 105 en 145 kilo per persoon. Dat kan beter.

Als je hier een beetje op gaat letten, hoef je dus minder eten te kopen. Dat is voor je eigen portemonnee fijn, maar ook in de hele keten heeft dit effect.

Er zijn talloze trucjes en (oude) recepten om dit getal flink naar beneden te krijgen.

Tenminste houdbaar tot...

In de workshop laten we ons verrassen door de producten die we op dat moment voor onze neus hebben. Daar gaan we lekkere dingen mee maken.

Deelnemers nemen iets mee van huis en/of we kijken in de dagen ervoor wat supermarkten niet meer mogen verkopen en dus weg gaan gooien.

En even voor de duidelijkheid, misschien ten overvloede, maar; THT betekend tenminste houdbaar tot. Dus vaak kun je dingen die ‘over de datum zijn’ nog prima eten. Gewoon even ruiken of proeven en je weet genoeg.

Er staat zelf een THT op zout. Dat spul is miljoenen jaren oud, haha!

Wist je dat?

Wist je dat?

Je kunt met het ‘afval’ van een bloemkool, dus de bladeren en de stronk, een heerlijk soepje maken. Het blad bevat dezelfde stoffen als de bloemkool zelf, maar dan ook nog eens in grotere hoeveelheden. Dubbele winst.

Oud brood tover je in een mum van tijd om in een superlekkere broodpudding. Zoet met bijvoorbeeld appel en kaneel, of hartig met groente die je over hebt.

Of je maakt van je oude brood panzanella, een italiaanse tomatensalade. Deze salade is ook nog eens een keer het lekkerst met overrijpe tomaten.

En zo zijn er nog veel meer manieren om eten niet weg te gooien, maar gewoon op te eten.

 

Ontwikkeling

Nasi

Nasi betekent letterlijk: gekookte rijst. Nasi goreng betekent gebakken rijst. In de supermarkt willen ze je laten geloven dat je rijst niet kunt bakken als je er geen een of ander zakje of pakje bij doet. Dit is natuurlijk onzin. Hoe fijn zou het zijn als we ons wat minder voor de gek laten houden en gewoon weer een beetje normaal gaan doen met z’n allen.

In deze workshop hoop ik dat we daar een stapje dichterbij komen door op een leuke en simpele manier hele lekkere dingen te maken met voedsel dat we van de prullenbak redden.